Firebird News

Tuesday, January 25, 2011

Bug #1 Trowing user in console is wrong in #ubuntu , #debian #Linux

Sometimes you have seen it on linux , blank screen after not installing nvidia's drivers or ati's or if the card is not known , or if the card is too old and is not supported or if the driver does have bugs
Why the hack don't throw the user in standard mode
try
{boot user in proprietary mode 1600x1200 compiz enabled}
catch
{boot user in 800x600 classic and trusted vga mode , no kms shit and in amazing 2d mode}

Then the user can update or search on forums or use it in normal mode

ps: yes i look now at the blinking cursor
and it ubuntu 10.10 live cd boots with ati 6950 if you disable in grub splash screen
and quiet mode is disabled , i have added the debug in grub boot option also vga=788 would help
pps:best way to install is still alternate text mode ... lets see if grub is not fraked up
All installed fine from console seems that somewhere there is a lockup , anyway
i downloaded catalyst 10.12 for amd64 ran the installer from shell
sudo sh ati-driver-*

or better idea is to build the packages

sh ati-driver-installer-10-12-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/maverick

created the xorg conf (seems that it does't quite detects the 69xx with aticonfig)
with vi /etc/X11/xorg.conf
Section "Device"
Identifier "ATI radeon 6870"
Driver "fglrx"
EndSection 
Then i had to remove the unsupported logo on the right

cat disable_unsuported_logo.sh
#!/bin/sh

DRIVER=/usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so

for x in $(objdump -d $DRIVER|awk '/call/&&/EnableLogo/{print "\\x"$2"\\x"$3"\\x"$4"\\x"$5"\\x"$6}'); do
sed -i "s/$x/\x90\x90\x90\x90\x90/g" $DRIVER
done


inspired by this thread of installing 69xx on ubuntu 10.10

pppps:
Seems that the boot problem was related by one faulty sata type cdrom
(I hate thouse things) somewhere all is locked and waiting for the fake ide
drive so is not related to the video , but the rant applies
I want debug mode in opengl window for faulty hardware :)

No comments: